Heidi Andersson och Björn Ferry – först i Sverige med att bli fossilfria?

Armbryterskan Heidi Andersson och skidskytten Björn Ferry
Skidskytten Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson – numera även planetskötare. Foto: Andreas Johansson.

Alla vet förmodligen vilka Heidi Andersson och Björn Ferry är – den där starka tjejen i filmen Armbryterskan från Ensamheten, som är 11-faldig världsmästare i armbrytning och som precis alla vill testa att få bryta arm med (inklusive mig själv). Och Björn – framgångsrik skidskytt som är innehavare av en ordentlig uppsättning medaljer inklusive ett OS-guld. Men visste du att de – flera månader innan världens alla länder möttes i Paris 2015 – satte upp ett eget aggressivt klimatmål – att bli fossilfria 2025?

Hej Heidi! Företag och länder sätter upp mål om att bli fossilfria. Du och Björn är de enda privatpersoner jag känner till som har satt upp mål om att bli fossilfria, dessutom redan till 2025. Borde alla privatpersoner följa ert exempel?

 Personligen gillar både Björn och jag tydliga mål och brukar säga att meningen med livet är att sätta upp mål, uppnå dem och sätta upp nya. Men jag förväntar mig inte att andra ska tycka detsamma. Att skapa medvetenhet om sitt fossila avtryck, tex genom att väga in via www.klimatkontot.se, är en bra start och det viktiga är att så många som möjligt gör något – än att några få är extremer. Enligt klimatforskaren Rockström med fler behöver vi alla, privatpersoner såväl som företag och nationer, halvera utsläppen varje årtionde, eller minska vår klimatpåverkan med 7 % varje år – den så kallade “Carbon Law“. Det fina med den är att den är skalbar från världsnivå ända ner på personnivå. Om hela världen följer ”Carbon Law” så leder det med relativt hög sannolikhet till att vi håller oss under 2 graders uppvärmning och att vi därmed når Parisavtalets mål.

Andra sätter upp mål om att gå ner i vikt, springa ett lopp eller flytta till hus – ni väljer fossilfri2025. Varför?

– Om en hel nation som Sverige har som målsättning att bli fossilfria år 2045 (inga nettoutsläpp Cissis anm) så borde det väl vara lättare för oss enskilda individer att ställa om och gå före. Jag och Björn skaffade den första elbilen i Storuman – med 25 mil till närmsta snabbladdande uttag. När vi medverkade i Arga Snickaren så gjorde vi det under förutsättning att de skulle använda hållbara och planetsnälla materialval. Och inför sommarens TV-inspelning så skrev vi till och med in i kontraktet att inspelningen skulle vara så miljövänlig som möjlig vilket innebar att hela TV-teamet snällt fick ta tåget till oss för varje filmning. Jag tycker att det är en självklarhet att alla som har möjlighet faktiskt gör det de kan. Och jag både kan och vill. Vi har allt att vinna på att försöka. Tre graders uppvärmning är ju trots allt bättre än fyra.

Redan som liten funderade Heidi över miljöfrågor och uppväxten i byn Ensamheten präglades av politiska diskussioner – bland annat om skogsbruk och hållbarhet hemma vid köksbordet. 2009 började hon att ersätta sitt flygresande inom Sverige med tåg. I och med att hon inte längre tävlar har hon nu slutat flyga helt, hennes senaste flygresa var till inspelningen av Mästarnas Mästare 2015 i Spanien – en resa hon idag hade gjort med tåg istället.  Sedan 2016 kör hon elbil, men mestadels tar hon sig runt med cykel och lastcykel med elassistans – även vintertid. Och spark. Hon är flexitarian vilket i hennes fall innebär att hon äter mycket vegetariskt kombinerat med viltkött från trakten. Hon och Björn har valt att bosätta sig i ett radhus i centrala Storuman just för att det är den mest hållbara lösningen för dem just nu med cykelavstånd till allt de behöver.

Vad är det svåraste med att bli fossilfri?

– Allt det där jag inte kan påverka själv med egna val utan det som kräver politiska beslut och styrmedel. Global koldioxidskatt skulle vara bra. Dessutom är det fortfarande krångligt att göra bra val. Idag måste man kryssa i att man vill ha fossilfri el och att man vill äta vegetariskt på Nobelmiddagar och idrottsgalor – det borde vara det omvända. Kryssa för om du vill ha fossilel i ditt eluttag och om du INTE vill äta klimatsmart på den stora galan.

Vad är det enklaste med att vara planetsnäll?

– Det snöar i Storuman idag. Min lastcykel står i garaget. Den startar alltid och behöver ingen motorvärmare. Det är enklare att ta den än att ta bilen. Om jag går ut och äter väljer jag vegetariskt. De vardagliga valen kan vara så enkla. Man måste bara bli medveten om att det går. Testa. Och sen få rutin på det.

Varför gör du det här – vad är din drivkraft?

– Det känns genuint rätt. Att vara en planetskötare. Världen är uppbyggt som ett kretslopp och jag är en del av det. Jag ser ansvar som något stort och viktigt. Att leva ett gott liv, utan att förbruka möjligheterna för kommande generationer att göra detsamma, är mitt mål.

Vad är det viktigaste jag som individ kan göra?

-Börja med att göra en fossilinventering. Väg in dig på exempelvis klimatkontot.se för att få en bild av vad som orsakar ditt största avtryck. För de allra flesta är det transporter som har störst miljöpåverkan. Fundera sen över vad du kan förändra för att minska den påverkan. Kan du ta tåg och buss istället för flyg?

Många av oss svenskar flyger mycket utomlands – vi flyger ungefär dubbelt så mycket nu jämfört med för 20 år sedan och antalet flygresor ökar. Hur bör vi tänka kring våra årliga Thailandresor?

– Människor med pengar och möjlighet att åka på återkommande långresor har extra stort ansvar. Och även ett ansvar för vad de visar och inspirerar andra till i sociala medier. Vi behöver ändra målbilden för vad som är eftersträvansvärt. Det finns andra val än de standardiserade. Några av världens högst rankade sandstränder finns i Litauen. Och det finns regnskog i Norge. Det är inte så många som vet det! Det är bara en minimal andel av världens befolkning som har möjlighet att flyga och jag ser det inte som en rättighet.

Måste jag avstå min blodiga biff om jag vill minska mitt fotavtryck?

-Det finns biff och biff – välj en biff från Sverige. Naturbetat kött. Det finns alltid valmöjligheter.

En sista fråga Heidi –  hur går det med Fossilfri2025?

– Det går fint. Jag har minskat mitt avtryck från 15 ton till 3,2 på bara några år. Björn har snarlika siffror och ligger just nu på 4,2 ton eftersom han flög två gånger i vintras i samband med kommentering av skidskytte för SVT. Största utmaningen är de 2 ton som inte är inräknat i vårt resultat,  som orsakas av att vi är en del av det fantastiska landet Sverige – samhället och offentlig konsumtion som orsakas av produktion av det som finansieras av skattsedeln.

Heidi Anderssons koldioxidavtryck
Heidi har minskat sitt koldioxidavtryck drastiskt de senaste åren – från 15 ton år 2014 till årets 3,2 ton CO2. Snittsvensken ligger på cirka 11 ton.

Björn och Heidi tar täten i klimatkampen. Följ deras satsning på http://www.fossilfri.com och på Heidis blogg http://heidiandersson.com/blogg

8 viktiga saker du kan göra för klimatet

Teckning över olika reaktioner på klimatförändringarna
Gör något åt klimatförändringarna

1. Ät mer växtbaserat – bra för din hälsa och bra för planeten!
Genom att dra ner på mängden rött kött blir du mer klimatvänlig. Om det känns komplicerat och svårt att börja laga mat som inte innehåller biff – bli restaurangvegetarian. Välj vegetariskt varje eller varannan gång du äter på restaurang. Enkelt va!

2. Res medvetet
Åk kommunalt, ta cykeln, spring, hoppa eller promenera när du har möjlighet. Om du har planerat in tre weekendresor med flyg nästa år, så kanske du kan välja en av dem istället och lyxa till den lite extra. Och fundera över om den årliga Thailandresan kan bytas ut till en långresa vartannat eller vart tredje år om du inte helt vill avstå. Att halvera dina resor som orsakar höga utsläpp gör skillnad!

3. Stöd företag som tar klimatansvar
Byt bank till en som inte investerar i fossilindustrin och vars hjärta slår lite extra för planeten (t ex Ekobanken eller JAK) eller sätt press på din bank att sluta investera i klimatförstörande verksamheter.
Byt till ett försäkringsbolag som investerar och skadereglerar hållbart som t ex Folksam, som har försäkringar märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och som aktivt arbetar för att dra ner på sina fossila investeringar. Försäkringsbolag har massor av pengar som de investerar i väntan på att de ska användas till skadereglering. Lika bra att de bidrar till något gott.

4. Välj förnyelsebar el 
Byt till förnyelsebar el. Det finns även el som är märkt med Bra Miljöval. Spännande elföretag som tar lite extra ansvar som vi kan tipsa om är   bl a GodEl, Telje Energi och ETC el.

5. Stöd modiga politiker som tar klimatansvar och som försöker införa mer eller mindre populära styrmedel, som är nödvändigt för en omställning till en fossilfri värld.

6. Medveten konsumtion
Blir du lyckligare över en pryl till? Kanske. Kanske inte.

7. Engagera dig – eller dina pengar – i exempelvis:
KlimatriksdagenNaturskyddsföreningenGreenpeaceFossil Free SverigePUSH SverigeClimate CrispletWeDontHaveTime

8. Klimatkompensera för dina koldioxidutsläpp
Klimatkompensera din livsstil hos oss på goclimateneutral.org eller för enstaka resor hos Tricorona  eller ZeroMission.

Du behöver inte byta liv. Bara börja någonstans. Börja idag. Med en sak. Heja dig!

Räcker det med att betala pengar för att bli klimatneutral?

Ja, det räcker med att betala pengar för att få kalla sig klimatneutral. Det kan låta provocerande och eventuellt orättvist enkelt att bara betala lite pengar och få kalla sig klimatneutral, men man kan faktiskt åstadkomma stor nytta för klimatet med relativt lite pengar. Så pass stor nytta så att de allra flesta enkelt kan minska utsläpp – genom klimatprojekt i andra länder – mer än de utsläpp man själv orsakar. Och då kan man kalla sig klimatneutral.

Men samtidigt räcker det inte att hjälpa andra att minska sina utsläpp för att vi ska kunna stoppa klimatförändringarna. Vi måste också samtidigt även minska våra egna utsläpp. Därför ser vi på GoClimateNeutral.org själva investeringen i klimatprojekt som ett första steg i rätt riktning. Efter att ha tagit det steget måste vi även dra ner på våra egna utsläpp.

Generellt har dock människor svårt att dra ner på sina utsläpp eftersom det ofta kräver en förändring i den livsstil man lever – som till exempel om man skulle sälja bilen eller sluta flyga. Därför har vi valt att först göra det enkelt för människor att börja bidra till att bromsa klimatförändringarna genom investeringar i klimatprojekt. När detta första steg är taget vill vi inspirera till att minska de egna utsläppen.

Tillvägagångssättet att få människor att först ta ett litet steg för att sedan göra större förändringar kallas Foot in the door technique. Man kan läsa mer om hur det fungerar här: https://en.wikipedia.org/wiki/Foot-in-the-door_technique

Foot in the door technique är en stor anledning till att vi tror på att få så många som möjligt att ta ett första steg i sitt klimatengagemang, och varför vi tror att det behöver vara både enkelt och positivt laddat. Det är helt enkelt väldigt mycket större sannolikhet att människor gör fler och större saker för klimatet när de väl börjat ta ett steg i rätt riktning.

Varför ska jag klimatkompensera via GoClimateNeutral.org?

Det finns främst två anledningar till att använda vår tjänst. För det första kan vi hjälpa dig att göra så mycket klimatnytta som möjligt för dina pengar. Marknaden för klimatkompensation kan nämligen (tyvärr) vara rätt tidskrävande och knepig att hitta rätt i. Det finns dels olika standarder för klimatprojekt som man behöver ha koll på, dels helt olika typer av klimatprojekt och på toppen av det så kan priset för klimatkompensation – som kan vara väldigt svåra att få reda på – variera kraftigt mellan olika projekt.

Att hitta rätt bland de olika projekten och veta att ens pengar gör så mycket nytta för klimatet som möjligt är svårt, och där kan vi hjälpa till så att vi gör riktigt smarta investeringar tillsammans.

För det andra finns ingen annan tjänst, vad vi känner till, som dels beräknar vad du ska klimatkompensera för just din livsstil och dels gör det enkelt för dig att leva klimatneutralt genom att kompensera för din livsstil varje månad. Samtidigt får du även tips om hur du kan minska ditt egna klimatavtryck.

Dessutom så är det rätt roligt att göra bra saker tillsammans och se hur stor nytta vi kan göra om vi agerar tillsammans. Och med lite tur kan din delaktighet även få med fler, så att vi blir fler och fler som försöker göra något för att bromsa klimatförändringarna.

Vill du börja resan mot ett klimatneutralt liv? Gå in här och registrera dig!

 

Is train a feasible alternative to flying?

 

As I write this I’m sitting on a train headed back to Sweden, pondering the result of a year’s experimentation with travelling by train instead of flying. Is this an effective way to reduce my carbon footprint? The jury is in! Read on.

One common rallying cry among climate advocates is to fly less (or ideally not at all). I consider myself a climate advocate (here’s my entry ticket), but I’m also a pragmatist. I’ve worked enough with behavioural change to know that it’s unrealistic to expect many people to change their habits unless there is a convenient and compelling alternative. For example, Spotify killed music pirating, not by attacking pirate sites, but by providing a better and more convenient alternative.

So what are the alternatives to flying, if you want to get from A to B?

  • Option A: Don’t go. Stay at A. This option won’t fly (pun intended) with most people. There’s a reason why they want to go from A to B, and only a small number of people will be willing to sacrifice that (kudos to those people though!).
  • Option B: Walk or bicycle. Not feasible. A distance that is long enough to take a flight is usually waaay too long for a walk or bicycle ride, unless you are an enthusiast with LOTS of time on your hands.
  • Option C: Car. This makes sense only if you travel in a group, or if you drive an electric car. If you drive alone in a fuel car, the climate impact is about the same as flying, just takes longer and is more dangerous and clogs up the road.
  • Option D: Bus. I haven’t found any long-distance bus options  to the places I go. Might be more feasible in other countries than mine.
  • Option E: Train. Is train a feasible alternative? Definitely climate friendly, but what about price, convenience, reliability, and time? Read on!

Continue reading “Is train a feasible alternative to flying?”

Vad är klimatkompensation?

Klimatkompensation är ett sätt att ta ansvar för de koldioxidutsläpp som du själv orsakar. Att exempelvis köra bil, flyga och att äta kött medför höga koldioxidutsläpp, som i sin tur leder till klimatförändringar och en global uppvärmning.

När du klimatkompenserar så betalar du pengar för mängden koldioxid du har släppt ut. Pengarna investeras i projekt som reducerar lika stor mängd koldioxid du har orsakat – så att summan blir noll (eller – ännu bättre – negativ). Reducera utsläpp gör man antingen genom att hjälpa någon annan att minska sina utsläpp eller att ta bort utsläpp från atmosfären.

Klimatkompensation sker oftast genom olika klimatprojekt i utvecklingsländer såsom energieffektivisering, satsning på förnybar energi, trädplantering och bevarande av skog.

För att du ska kunna vara säker på att du faktiskt åstadkommer klimatnytta när du klimatkompenserar är det bra om klimatprojekten är certifierade. Tryggast kan du vara om projekten både är certifierade av FN och har Gold Standard-certifiering (som bland annat WWF och Greenpeace ligger bakom).

Vi på GoClimateNeutral.org hjälper dig klimatkompensera för de utsläpp din livsstil orsakar genom projekt som både är certifierade av FN och har Gold Standard-certifiering.

First both Gold Standard and CDM certified investment: Dak Pone Hydro Power

Our first both Gold Standard and CDM certified project investment has been made. This time we bought 1000 tonnes CO2. Thank you everyone for making this possible!

By providing the surrounding community with reliable and sustainable energy, the Dak Pone Hydro project displaces diesel generators and wood-fired heating and lighting, which leads to better indoor/outdoor air quality and reduces respiratory and eye diseases. Sustainable development is also supported through the construction of irrigation canals, bridges, roads and a local school.

More about this project from the UN-site: https://cdm.unfccc.int/Projects/DB/KEMCO1307604296.67/view

More about this project on Markit: https://mer.markit.com/br-reg/public/project.jsp?project_id=100000000001109

More on the Gold Standard page: https://www.goldstandard.org/projects/clean-hydropower-dak-pone-vietnam

Our Certificate for the transaction: transactionCH24327

Fungerar verkligen klimatkompensation?

Ja, klimatkompensation fungerar. Men för att göra största möjliga klimatnytta krävs att man väljer ut klimatprojekt med noggrannhet.

Hur kan du veta att projekten vi investerar i – och pengarna du betalar – faktiskt bidrar till verklig klimatnytta? Jo, för att säkerställa det finns flera olika organ som granskar klimatprojekt. De största standarderna är CDM (som FN ligger bakom), Gold Standard (som bland annat Greenpeace och WWF ligger bakom), Plan Vivo, VCS och Fair Trade. Även utsläppsrätter är en klimatkompensationsåtgärd, men det är förenat med rätt stor osäkerhet när det gäller klimatnytta (kan ändras framöver).

GoClimateNeutral har vi gått från att kompensera i FN-certifierade projekt (CDM) till att investera i projekt som både är FN-ceritifierade och dessutom har kvalitetsstämpeln Gold Standard. Dessa projekt är dyrare, men håller en högre kvalitetsnivå och är hårdare granskade av oberoende parter än projekten som bara är FN-certifierade. Du kan läsa mer om Gold Standard här: https://www.goldstandard.org/

Det är också viktigt att investera i projekt som redan är genomförda (mha lånat kapital) och verifierade. Detta för att man först då kan se att verklig klimatnytta faktiskt har åstadkommits, till skillnad från i projekt där klimatnyttan bara är något som man hoppas åstadkomma framöver.

Genom att investera i CDM- och Gold Standard-certifierade projekt – och dessutom investera i projekt som redan är utförda och verifierade – kan man vara säker på att man bidragit till verklig klimatnytta med sina pengar.

Vad är det då som menas med att ett projekt tillför verklig klimatnytta? Jo, i klimatbranschen definierar man verklig klimatnytta med att ett antal kriterier ska uppfyllas av klimatprojekten:

  1. Additionalitet – projektet skulle inte blivit av utan pengarna från klimatkompensation – en förutsättning för man åstadkommer en verklig förändring jämfört med hur det hade blivit utan investeringen. 
  2. Verifierbarhet – klimatkompensationen har kvantifierats och verifierats av en oberoende tredje part.
  3. Spårbarhet – klimatkompensationen ska kunna spåras så att den inte har sålts, eller i framtiden kan säljas, till andra kunder också.
  4. Beständighet – klimatkompensationen ska vara beständig och inte kunna försvinna senare.
  5. Bidrag till hållbar utveckling – Utöver själva klimatnyttan ska projekten även bidra till hållbar utveckling på andra sätt, exempelvis genom att bidra med arbetstillfällen eller bidra till renare luft i regionen.

Bra att tänka på är att klimatkompensation inte är tillräckligt för att klara FNs klimatmål att hålla medeltemperaturökningen till lägre än 2 grader jämfört med den förindustriella nivån, även om det är en väldigt bra start. Klimatkompensation ska istället ses som ett sätt att snabbt komma igång med att bromsa klimatförändringarna, för att sedan minska sin egen klimatpåverkan genom livsstilsförändringar. Det är därför alltid viktigt att både klimatkompensera och att samtidigt jobba på – och gärna ha en strategi för – att reducera sina egna klimatavtryck. Och det är därför vi ser själva klimatkompenseringen som ett första steg på GoClimateNeutral, ett enkelt – men inte obetydligt – steg för att visa att du menar allvar med klimatfrågan, medan nästa steg är att faktiskt minska avtrycken du gör så mycket som du bara kan. Bland annat med tips i nyhetsbrev från oss och med hjälp av olika funktioner i kommande produktuppdateringar.

Nyfiken på att veta mer? Börja resan mot ett klimatneutralt liv tillsammans med oss här!

Kan man verkligen kalla sig klimatneutral?

Ja, vi tycker absolut att man kan kalla sig klimatneutral.

Om man vill göra det lite mer komplicerat så finns det standarder som reglerar vad som krävs för att man ska kunna kalla sig klimatneutral för företag (PAS 2060 och ISO 14021), men när det gäller privatpersoner så finns det inga sådana standarder. Det innebär att det kan finnas lite olika uppfattningar om vad som krävs för att en person ska kunna kalla sig klimatneutral.

I teorin är klimatneutralitet när skillnaden är noll mellan de utsläpp du själv orsakar och de utsläpp som du tar bort från atomsfären alternativt de utsläpp du förhindrar att de släpps ut i atmosfären. Utmaningen med klimatneutralitet är dels att kunna beräkna det exakta klimatavtrycket för respektive individ, dels att hitta mätbara och bra sätt att ta bort utsläpp från atmosfären alternativt mätbara och bra sätt att förhindra att mer utsläpp släpps ut i atmosfären (se Fungerar verkligen klimatkompensation?).

När det gäller att mäta ens eget klimatavtryck så finns det väldigt avancerade sätt att göra det på. Vi har valt en enkel uppskattning för att göra det så okomplicerat som möjligt att börja göra något åt klimatförändringarna utan att behöva lägga ner massa tid i koldioxidkalkylatorer där man måste ange exakta flygresor, antal körda mil, förbrukade kWh etc.

Det finns många avancerade kalkylatorer fritt tillgängliga på internet som ger mer precisa uppskattningar som https://www.klimatkalkylatorn.se och http://www.klimatkontot.se. Det alla kalkylatorer har gemensamt är att de bygger på uppskattningar och generaliseringar, vilket i sig gör att värdet du får för dina utsläpp alltid är ungefärliga. Det finns t ex ingen kalkylator som tar hänsyn till om du har byggt ett nytt hus förra året och på så sätt orsakat stora utsläpp i form av byggmaterial. Kalkylatorerna tar inte heller hänsyn till vad skillnaden är om du köpte din elbil begagnad eller ny samt om du exempelvis tankar den med grön el hemma, men med annan el på jobbet. Anledningen är att en sådan kalkylator skulle bli extremt komplex och tidskrävande att använda – och ändå inte perfekt.

Finns det då mätbara och bra sätt att ta bort utsläpp från atmosfären alternativt mätbara och bra sätt att förhindra att mer utsläpp släpps ut i atmosfären? Ja, det gör det! Vi har valt att investera i CDM och Gold Standard-certifierade klimatprojekt, du kan läsa mer om hur det fungerar här i svaret på frågan fungerar verkligen klimatkompensation?.

Så är det ändå helt omöjligt att betrakta sig själv som klimatneutral när man inte kan beräkna sitt exakta koldioxidavtryck? Nej, vi tycker inte det. Ingen skulle tjäna på att det skulle vara omöjligt att få kalla sig klimatneutral. För att säkra att våra användare är klimatneutrala i så stor utsträckning vi bara kan är våra profiler utformade så att du kompenserar för mer än dubbelt så mycket av den totala påverkan av ditt levnadssätt. Då finns en buffert som kompenserar för de grova uppskattningarna i klimatkalkylen som vi tycker känns rimlig. Med en dubbelt så stor kompensation bör vi vara på den säkra sidan, och med allra största sannolikhet till och med vara klimatpositiva.

Så för att svara på frågan igen, ja, vi tycker absolut att man kan kalla sig klimatneutral!

Vill du börja resan mot ett klimatneutralt liv? Gå in här och registrera dig!

Ullunkal Hydro Power Project and more

We have now made another investment with the help of our users, this time in the Ullunkal Hydro Power Project (100 tonnes CO2 – CDM-standard), Inner Mongolia Yihewusu Wind Power (100 tonnes CO2 – CDM-standard) and Salto Pilao Hydropower Plan (100 tonnes CO2 – VCS-standard) with the help from our our friends behind the Carbon Story plattform.

Carbon Story was a plattform for buying carbon offsets for individuals and companies, not unlike our own service. Unfortunately Carbon Story closed down this July due to not having reached a turnover that covered their costs. Before it closed, we were offered to invest in 300 tonnes of CO2 offsets, which we happily accepted.

With this we have also had the opportunity to reach out to all the users of Carbon Story and telling them about GoClimateNeutral. This took us to 50 active users from 6 different countries, so thank you Carbon Story and welcome to our community friends!

You can see our certificate for this investment here:  https://www.goclimateneutral.org/blog/wp-content/uploads/2017/08/GoClimate-Neutral-certificate-PA-4cc6e53d5a35e06-.pdf