Mina bästa flygfria semestertips

Har du bestämt dig för att skippa flyget ett tag och funderar på vad du då ska göra på semestern? Ett alternativ är att ta tåget ner till kontinenten. Ett annat är att hemestra och utforska allt fantastiskt som ligger lite mer nära. Här kommer mina bästa flyg- och bilfria semestertips som kan funka både med och utan barn.

Vandra Simrishamn-Kivik

Stenshuvud, Skåneleden
Stenshuvud, Skåneleden

En etapp på en vandringsled blir till en hel veckas vandring med barn. Vi delade upp sträckan Simrishamn-Kivik på 3 stopp med ungefär 5 km vandring per dag. Vi sov första natten i Simrishamn, andra natten på vandrarhem i Baskemölla, tredje natten på ett golfställe i Lilla Vik i Vik och därefter två nätter nära Stenshuvud och slutligen en natt i Kivik. Därifrån tog vi bussen till Rörum för ett besök på Mandelmanns. Naturen är magisk och varierad och leden sträcker sig längs med kusten nästan hela tiden. Det kan vara svårt att hitta korttidsboende under högsäsong. Vi gjorde denna vandring första veckan i september.

Cykla Bornholm runt

Cykelsemester Bornholm runt. Här på södra Bornholm precis utanför Rönne.
Södra Bornholm

Ta tåget till Malmö. Från Malmö tar du Pågatåget till Ystad där du hoppar på färjan till Bornholm som tar 80 minuter. Cykel kan du hämta ut i Rönne, som helst förbokas under högsäsong. Det är för det mesta separat cykelväg runt ön som är 105 km lång, men viss sträckning går på trafikerad 70-väg. Därför kan det vara bra att hyra barncykel som fästs på vuxencykeln om det finns yngre barn i sällskapet. Det finns gott om campingplatser runt hela ön. Vi övernattade i Dueodde (camping), Svaneke (camping), Gudhjem (hotell), Hammershus (camping) och Rönne (camping). Hett tips – stanna till på Michelin-restaurangen Kadeau på vägen till Dueodde. Amaazing!

Läs mer:
Bicycle Holiday, Bornholm
Visit Denmark
Bornholm runt på hjul, SvD

Vandra Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln med barn
Jämtlandstriangeln med barn

Ta nattåg med SJ eller Snälltåget till Duved och därifrån buss till Storulvåns Fjällstation. Ta med eget tält för större flexibilitet och lägre kostnad eller välj lyxvarianten med övernattning på de tre olika fjällstationerna längs med leden. Fördelen är att det inte krävs någon större packning. Lunch kan köpas med från varje fjällstation och mindre matbutiker finns på varje station.

Läs mer: Jämtlandstriangeln, Svenska Turistföreningen

Glamping och paddling

Lyxig tältning på ön Fejan
Lyxig tältning på ön Fejan

På ön Fejan i Stockholms ytterskärgård kan en hyra kajak samt sova och äta kungligt på Fejan Outdoor. Hit tar du dig med SL-buss från Stockholm till Räfsnäs Brygga, där det är passbåt som gäller.

Paddla utanför Gräsö

Nattläger utanför Gräsö, på kajaktur
Nattläger utanför Gräsö

Utanför Gräsö är det ett paradis för paddling. Ytterskärgården med många grund innebär väldigt lite båttrafik. Det finns massor av öar att välja på för tältövernattning. Vatten och mat behöver tas med för alla dagar. Kajak hyrs på Rävsten. Ta buss 811 från Uppsala och byt till buss 853 i Öregrund. Hoppa av vid Äspskärets hållplats/brygga, där du får boka båt sista biten via kajakuthyraren.

Fler tips och läsning:
Testa vår resekalkylator för att förstå klimatavtrycket från olika färdmedel
Räkna ut din semesters klimatavtryck på klimatsmartsemester.se
Sveriges Natur tipsar om sommaräventyr på hemmaplan
Inspiration på Instagramkontot Resareko
Inrikesflyg vs tåg – dags att krossa myterna
Reseinspiration från SJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *