Bästa tipsen för en klimatsmart sommarsemester!

Hållbar sommarsemester
Foto: Hanna Anfelter

Sommaren är här och med den även tid för resor, äventyr och hängmattegung. Vi har pratat med Hanna Anfelter, grundare av webbmagasinet Reform Travel, som bjuder på sina bästa tips om hur vi kan göra semestern till något positivt – både för oss, våra medmänniskor och planeten.

Vad är Reform Travel?

Reform Travel är ett webbmagasin om hållbar turism som lyfter fram nyheter, reportage och artiklar om resor som lämnar positiva avtryck utan att kompromissa med kvalitet och oförglömliga upplevelser.  Jag tror på turismens kraft att agera motor för positiv förändring i samhället och vill inspirera fler till att resa på ett hållbart och medvetet sätt.

Varför är det viktigt med hållbar turism?

Turismen är en av världens snabbast växande ekonomier, och prognoserna visar att det globala resandet bara ökar från år till år. Vi måste därför stanna upp och tänka till och utforma resorna på ett sätt som inte förstör de platser och allt det vackra som vi reser till för att uppleva.  Se till att bevara det som är attraktionen i en plats – en frisk natur, ett vilt djurliv, lokala kulturer och välsmakande mat.

Vad är viktigt att tänka på om jag vill att min semester ska ha ett så litet klimatavtryck som möjligt?

Välj ett resmål som inte ligger för långt bort, eller om du reser långt gör det sällan och stanna borta en längre tid. Res med tåg eller buss. Väl på plats, välj ett hotell som ligger nära det du vill se och upptäcka på plats, och åk kollektivtrafik eller cykla eller gå. Välj också ett hotell som har en certifiering eller har ett uttalat hållbarhetsarbete på plats; vatten- och energisparåtgärder, sopsortering, ekologiska städprodukter, ekologisk och närodlad mat, inte serverar dryck i plastglas och med plastsugrör med mera. Läs mer om certifieringar här.

Undvik att köpa vatten på flaska, utan se till att resa med en återanvändningsbar vattenflaska och fyll på med kranvatten allteftersom.  Skippa köttet, ät mestadels vegetariskt och välj lokala rätter. Packa lätt och köp inte onödiga souvenirer eller klädplagg som du aldrig kommer att använda hemma.

Finns det för- och nackdelar med en klimatvänlig semester?

En klimatvänlig semester kan kräva lite mer planering och research men den tillför också så mycket mer – en underbar reseupplevelse samtidigt som det blir en insats för planetens, och våra medmänniskors välmående. Om man väljer bort flyget tar själva resan längre tid också såklart, men att åka tåg blir en reseupplevelse i sig. Att blicka ut genom fönstret och se det skiftande landskapet rulla förbi. Du slipper allt krångel med att ta dig till och från flygplatser med allt vad det innebär med väntan och köer. Med tåget hoppar du på och av mitt i städerna och du kan enkelt gå eller åka vidare med kollektivtrafik.

Har du någon semesterpärla du vill dela med dig av som har lågt koldioxidavtryck?

Yasuragi utanför Stockholm. Ett japansk bad- och spahotell inbäddad i skärgårdsnatur. Perfekt för en weekend för paret eller med familjen, om barnen är lite större. Räcker med ett dygn här och du känner dig som en ny människa.

Juist, en liten ö utanför Nordtyska kusten. Har inte varit där själv men det ska vara ett klimatvänligt resmål. Det finns ingen biltrafik på ön utan här går, cyklar eller förflyttar man sig med häst och vagn. Du kan resa till Juist med tåg nästan ända fram – sista sträckan från Norddeich tar du färjan.

Vill man satsa på en längre resa rekommenderas Grootbos i Sydafrika. Ett hotell och ett naturreservat där omtanke för människa, miljö och natur går hand i hand. Passar både paret, familjen och den äventyrslystne. En flygresa Stockholm-Kapstaden tur och retur motsvarar cirka 6,5 ton utsläpp av växthusgaser.

Om jag inte vill arrangera min egen resa – finns det reseföretag som erbjuder klimatvänliga paketresor?

Nationalparksresor erbjuder klimatvänliga resor med buss ut i den svenska naturen. Inlandsbanan paketerar resor med tåg genom Sveriges inland. Ecolyxresor och Kenzan Tours erbjuder hållbara resor till olika platser i världen.

Finns det något annat jag bör tänka på för att göra min semester så hållbar som möjligt?

Hållbarhet handlar om mer än bara miljö, det handlar också om sociala och ekonomiska aspekter. Att de anställda på hotellen och restaurangerna ska ha bra löner och villkor, djuren du besöker ska må bra och inte utnyttjas, den biologiska mångfalden ska skyddas, och att pengarna som du spenderar på semestern stannar kvar och stärker den lokala ekonomin. Så tänk på att shoppa och äta lokalt, välj mindre lokalägda hotell med ett hållbarhetstänk. Gör utflykter med respekt för natur och djur. Köp inte souvenirer som är tillverkade av djurdelar, till exempel elfenben, koraller eller sköldpaddskal.  Reser du till ett land där det är brist på vatten, skippa poolen och bada i havet. Ha inte luftkonditioneringen på när du inte är på hotellet. Läs på om resmålet du ska till och visa respekt för boende och anställda på plats. Tänk på att din semester alltid är någon annans vardag!

Fler länktips till dig som vill semestra hållbart:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *