8 viktiga saker du kan göra för klimatet

Teckning över olika reaktioner på klimatförändringarna
Gör något åt klimatförändringarna

1. Ät mer växtbaserat – bra för din hälsa och bra för planeten!
Genom att dra ner på mängden rött kött blir du mer klimatvänlig. Om det känns komplicerat och svårt att börja laga mat som inte innehåller biff – bli restaurangvegetarian. Välj vegetariskt varje eller varannan gång du äter på restaurang. Enkelt va!

2. Res medvetet
Åk kommunalt, ta cykeln, spring, hoppa eller promenera när du har möjlighet. Om du har planerat in tre weekendresor med flyg nästa år, så kanske du kan välja en av dem istället och lyxa till den lite extra. Och fundera över om den årliga Thailandresan kan bytas ut till en långresa vartannat eller vart tredje år om du inte helt vill avstå. Att halvera dina resor som orsakar höga utsläpp gör skillnad!

3. Stöd företag som tar klimatansvar
Byt bank till en som inte investerar i fossilindustrin och vars hjärta slår lite extra för planeten (t ex Ekobanken eller JAK) eller sätt press på din bank att sluta investera i klimatförstörande verksamheter.
Byt till ett försäkringsbolag som investerar och skadereglerar hållbart som t ex Folksam, som har försäkringar märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och som aktivt arbetar för att dra ner på sina fossila investeringar. Försäkringsbolag har massor av pengar som de investerar i väntan på att de ska användas till skadereglering. Lika bra att de bidrar till något gott.

4. Välj förnyelsebar el 
Byt till förnyelsebar el. Det finns även el som är märkt med Bra Miljöval. Spännande elföretag som tar lite extra ansvar som vi kan tipsa om är   bl a GodEl, Telje Energi och ETC el.

5. Stöd modiga politiker som tar klimatansvar och som försöker införa mer eller mindre populära styrmedel, som är nödvändigt för en omställning till en fossilfri värld.

6. Medveten konsumtion
Blir du lyckligare över en pryl till? Kanske. Kanske inte.

7. Engagera dig – eller dina pengar – i exempelvis:
KlimatriksdagenNaturskyddsföreningenGreenpeaceFossil Free SverigePUSH SverigeClimate CrispletWeDontHaveTime

8. Klimatkompensera för dina koldioxidutsläpp
Klimatkompensera din livsstil hos oss på goclimate.com eller för enstaka resor hos Tricorona  eller ZeroMission.

Du behöver inte byta liv. Bara börja någonstans. Börja idag. Med en sak. Heja dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *