5 bästa tipsen för en klimatsmartare renovering

Klimatsmart målarfärg
Fossilfri målarfärg för en klimatsmartare och miljövänligare renovering.

Milla Qviberg är grundare av Ekorummet och skribent i ekotidningen Kloka Hem. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som vill renovera med ett så litet klimatavtryck som möjligt.

Svenskar renoverar ofta och mycket. Vi flyttar i snitt 10 gånger på en livstid och vi ligger i topp globalt när det gäller att renovera bara för att förnya stilen i hemmet. I många kulturer är det betydligt vanligare att man renoverar för att ändra en funktion eller skapa mer utrymme.

Det mest klimatsmarta tipset är att göra så lite som möjligt. Det vill säga inte renovera eller byta ut möbler i onödan. Naturskyddsföreningen släppte en rapport under våren 2018 som handlar om konsumtionens klimatavtryck. Enligt rapporten har möbelkonsumtionen i Sverige ökat med drygt 50 % sedan 2005. Att byta soffa lämnar stort klimatavtryck. Köksinredning har också stor negativ inverkan på miljön. Om du ändå behöver och vill renovera så kan följande vara bra att tänka på:

1. Tänk långsiktigt och hållbart
Satsa på en färgskala och material som står sig över tid. Tänk klassiskt framför trendigt. Och personligt framför mainstream. Välj massiva trägolv som kan slipas. Välj bort obehandlade papperstapeter i rum med starkt solljus för att undvika att dessa blir solblekta och ser slitna ut. Underhåll materialen på rätt sätt så att de håller länge.

2. Använd naturliga material som åldras vackert
Satsa på lera, sten och massivt trä som åldras fint. Om du dessutom vill renovera så fossilfritt som möjligt finns naturliga färger som är biologiskt nedbrytbara, exempelvis Auro väggfärg samt Leinos tak- och väggfärg. Läs mer om hur du målar med ekologisk väggfärg här.

3. Behövs allt bytas ut?
Förändra utseendet på golvet genom att slipa ned det och ändra ytbehandling istället för att lägga ett nytt. Kan stommarna i köket vara kvar och enbart luckorna bytas ut alternativt målas om? Om köket ändå behöver bytas ut satsa gärna på ett miljömärkt kök. Exempelvis erbjuder Vedum och Marbodal m.fl. Svanen-märkta kök. Att ett kök är Svanen-märkt innebär att det är det minst miljöbelastande alternativet på marknaden (med hänsyn till råvaror, kemikalier etc. ) Spana gärna in det ekologiska kökskonceptet Puustelli Miinus som arbetar med återvunna material och giftfria tillverkningsmetoder.

4. Inred funktionellt
Utöver att vara dekorativ kan inredning även fylla viktiga funktioner såsom att vara luftrenande, ljudabsorberande etc. Satsa på växter med luftrenande egenskaper som fredskalla, benjaminfikus och svärmorstunga. Välj väggdekorationer av hållbara material som är både vackra och ljudabsorberande (se t.ex. Lomakka.se. och bjerkeform.se).

5. Satsa på återbruk
Pinterest och instagram svämmar över av tips och inspirationsbilder för dig som har tröttnat på din gamla byrå eller bokhylla och vill ge den nytt liv. Sök efter “hacks” eller “IKEA hacks” och frossa i inspiration.

IKEA hacks och DYI
Bildkälla: livethemma.ikea.se/kategori/gor-det-sjalv

Läs mer
Rumsrent – hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem av Katarina Johannson
Ekobyggportalen.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *